In de pers: Een afgewerkt én duurzaam huis in amper 5 maanden? Het kan met handige Qubes.

Kortemark - “Nee, je hebt niet het gevoel dat je in een ‘kubus’ leeft.” Bouwen we in de toekomst ons huis met ‘Qubes’? Als het van ondernemers Gert-Jan Andries (34) en Anthony Verhaeghe (35) uit Kortemark afhangt wel. “Een jong gezin dat uitbreidt? Geen probleem, we plaatsen er gewoon een module of ‘Qube’ bij”, zeggen ze. En dat kan in een recordtijd en volledig duurzaam. Zo gaat het duo tewerk.

Gert-Jan en Anthony kennen elkaar van in hun studententijd in Kortrijk. Daarna richtte Anthony AV Invest op, toegespitst op projectontwikkeling, en Gert-Jan was werkzaam in de sector duurzame bouwtechnieken. De twee wonen in Kortemark en snakten naar een uitdaging. “We wilden de pijnpunten in de bouwsector aanpakken”, steekt Gert-Jan van wal. “Het duurt vaak meer dan een jaar vooraleer een huis is afgewerkt en dan rekenen we daar mogelijke problemen nog niet bij. Daarnaast kampt de sector met personeelstekort en er is de weersafhankelijkheid die vaak een spelbreker is. Zo kwamen we op het idee van HomeQube. Wooneenheden die naargelang je situatie met je mee evolueren.”

Maar waar maken ze het verschil? “In onze productiehal verdelen we een woning in Qubes, die we helemaal afwerken. We plaatsen er zelfs de badkamer en keuken in, de klant hoeft enkel nog zelf zijn meubels te plaatsen. Het productieproces duurt vier maanden”, antwoordt Anthony. 

"Eens op de bouwwerf maken we ons sterk dat we alle modules in een week tijd kunnen omvormen tot een volwaardi­ge en vooral duurzame woning"

"Door onze werkwijze kunnen we gemakke­lijk uitbreiden met een Qube. Zo evolueert het huis mee met het leven en dat is bijzonder rendabel en duurzaam. Omgekeerd lukt het ook"

Efficiënt bouwsysteem

Niet alleen de enorme tijdswinst is een pluspunt, ook de efficiëntie. “Een jong koppel heeft genoeg aan een woonst met één of twee slaapkamers”, schetst Gert-Jan. “Pas wanneer er kinderen komen, is er nood aan extra slaapkamers. Door onze werkwijze kunnen we gemakkelijk uitbreiden met een Qube. Zo evolueert het huis mee met het leven en dat is bijzonder rendabel en duurzaam. Omgekeerd lukt het ook. Als de kinderen de deur uit zijn, kunnen we bepaalde Qubes verwijderen en hergebruiken in een ander project. Dat neemt niets weg van de stevigheid van het pand.”

Marktconforme prijzen

Modulair bouwen, zoals de aanpak van HomeQube heet, hoeft niet duur te zijn. “Dat is marktconform”, zegt Anthony. “We leggen de laatste hand aan drie woningen in de Stationstraat in Gits. Die staan te koop voor 282.000 euro. Ook in Moerkerke-Damme realiseren we deze zomer vier woningen, waarvan er intussen twee verkocht zijn. Volgend jaar plannen we de bouw van negen HomeQubes in de Beukelstraat in Houthulst. Een extra troef is dat we het volledige verhaal naar ons toetrekken: van het eerste idee tot de realisatie. We werken daarvoor samen met een bouwteam dat bestaat uit architecten, elektriciens, loodgieters enzovoort.”

HomeQube is pas gestart, maar het geloof is groot. Via het platform WinWinner, dat 7.000 investeerders samenbrengt, hebben de zaakvoerders hun project voorgesteld in de hoop dat ze binnen de 60 dagen tussen de 50.000 en 75.000 euro zouden bijeenbrengen. In nog geen twee weken reven ze het maximumbedrag binnen. Met dat geld zetten ze een marketingcampagne op het getouw.

Van thuis uit samenstellen

“We hebben al een bedrijf in Kortemark, maar zijn op zoek naar een nieuwe locatie dichter bij het water, zodat de bouwmaterialen via schepen kunnen aangevoerd worden in de productieplant. Opnieuw een energievriendelijke stap. Daarnaast willen we een digitale tool ontwikkelen waarmee de mensen thuis hun nieuwe woonst zelf kunnen samenstellen met onze Qubes. Naast de particuliere woningmarkt mikken we op termijn op kantoorbouw.”

Lees het artikel online