Gerust bouwen met HomeQue dankzij de wet Breyne

Een woning kopen is spannend, een woning kopen op plan is nóg spannender. Je hoort immers wel eens verhalen over malafide verkopers of insolvabele aannemers. Bij HomeQue hoef je je daarover geen zorgen te maken. Want dankzij de Wet Breyne ben je als bouwheer prima beschermd.

‘De wet Breyne’ dateert van 9 juli 1971. Ze regelt de bouw en de verkoop van woningen in België. De wet is bedoeld om mensen te beschermen die een woning laten bouwen, een te bouwen woning kopen of een woning in aanbouw kopen. Ze is onder andere van toepassing op verkoop op plan en sleutel-op-de-deurcontracten van woningen.


Kandidaat-bouwers of kopers genieten dankzij die ‘Woningbouwwet’ een uitgebreide bescherming. Het contract dat de verkoper opstelt moet volgens die wet transparant zijn en vooraf vastgelegde informatie bevatten, bijvoorbeeld over de prijs en betaling. Daarnaast voorziet de wet financiële garanties als de verkoper om de één of andere reden het bouwproject niet afwerkt. Het zijn allemaal bepalingen waarvan de verkoper onmogelijk kan afwijken.

Wat staat in de wet Breyne?

  • Het koopcontract moet alle nodige informatie bevatten over de totaalprijs van jouw woning én de betalingsvoorwaarden.
  • Overeenkomstig de wet betaal je als koper een voorschot van maximaal 5%. Het saldo voldoe je in schijven. Alleen de werken die al uitgevoerd zijn, mogen gefactureerd worden.
  • Je woning moet in 2 fases opgeleverd worden: de voorlopige oplevering en (minstens één jaar later) de definitieve oplevering. Op die manier krijg je ruim de kans om eventuele problemen vast te stellen, te signaleren en door de verkoper te laten oplossen.
  • De verkoper betaalt een verplichte financiële waarborg, een ‘borgtocht’. Als hij tijdens het bouwproces zijn verplichtingen niet nakomt (bv. door een faillissement), ben je dankzij die waarborg zeker dat je woning toch voltooid zal worden.
  • De verkoper blijft 10 jaar lang aansprakelijk voor ernstige (zichtbare of verborgen) gebreken die de stabiliteit of stevigheid van je woning in gevaar brengen.

Wat betekent dat concreet?

Aangezien we bij HomeQue sleutel-op-de-deur woningen bouwen, vallen we onder het toepassingsgebied van de wet Breyne. Onze kopers kunnen dan ook gerust zijn: ze tekenen een helder contract op met duidelijke afspraken overeenkomstig de wet Breyne, betalen volgens de voortgang van de bouw van hun woning, en zijn zeker dat hun woning zal worden afgewerkt.

Bouwen zonder stress

En daar blijft het niet bij, want ook op andere vlakken ontzorgen we je volledig. Bij HomeQue gaan we immers voor een stressvrij bouwproces. We gebruiken voor onze woningen modulaire units uit duurzaam CLT-hout. Die standaard modules bouwen we in een productiehal en monteren we in enkele dagen tijd op je bouwgrond. Daardoor loopt ons bouwproces supersnel, zonder dat het weer roet in het eten kan gooien. De HomeQue-woningen zijn bovendien goed geïsoleerd en energiezuinig. Helemaal futureproof dus. Wil je meer lezen over onze aanpak, dan kan je dit hier lezen.